Ha egy cég számára honlapkészítés válik szükségessé, akkor mindenképpen alaposan körbe kell járnia a témát, senkinek sem javasoljuk, hogy azonnal megrendelje a legolcsóbbat.

Alapvetően jelentős összegbeli eltérések vannak az egyedi fejlesztésű honlapok és a WordPress honlapok között. Ha WordPress honlapkészítés mellet döntünk, mely számos előnyét korábbi cikkünkben fejtettük ki, akkor is hatalmas árkülönbségeket tapasztalhatunk az ajánlatokban. Mi miatt lehetnek ezek a különbségek?

A weblapkészítő még kezdő

A honlapkészítés piacán hatalmas a verseny, főként mióta egyre elterjedtebb a WordPress. Egy rövid gyorstalpaló, vagy internetes tanfolyam segítésével a weblapkészítők azonnal el tudják kezdeni létrehozni saját honlapjukat, vagy konkrétan ügyfélnek dolgozni. Jellemzően az első időszakban, vagy ha valaki más munka mellett készít honlapokat, akkor a piaci árakhoz képes nagyon alacsony díjon dolgozik, hiszen vagy referenciára van szüksége, vagy egy kis mellékkeresetre.

Ha egy kezdőre bízzuk weboldalunk készítését, akkor megvan az esély arra, hogy nem fog megfelelően működni a honlap, funkcionális problémák lesznek, esetleg a design sem lesz kitűnő. Sokszor halljuk ügyfeleinktől, hogy az előző fejlesztő megmutatott egy sablont, majd azt kérte, hogy annak a különböző blokkjaiba találják ki a szövegeket. Szögezzük le, nem a cégeknek kell a kitalált sablonokhoz igazodnia, hanem fordítva. A cégeknek olyan online megjelenésre van szükségük, ami segíti piaci helyzetüket, előrébb viszi üzletüket, ehhez pedig egy rájuk szabott honlapra lesz szükség. A honlapnak kell igazodni az üzleti célokhoz, ezen belül a tartalomhoz, nem pedig fordítva.

Mindig nézzük meg, hogy a kiválasztott honlapkészítő cégnek mennyi referenciája van, valóban tetszenek-e nekünk azok a weboldalak, melyet korábban készítettek. Ha 1992-t idézik a munkák és egyébként is csak 5 referenciája van, akkor érdemes tovább keresni.

A weboldalkészítő nem megbízható

Szintén számos ügyfelünktől hallottuk, hogy vannak olyan weboldalkészítő cégek, akik nagyon alacsony árakat ígérnek, viszont a szerződés megkötése után alig elérhetőek. Nem válaszolnak a levelekre, nem veszik fel a telefont, a munka befejezésére hónapokat kell várni. Ugyanez a helyzet akkor, ha már nagy nehezen elkészült a honlap, de valamilyen módosítást szeretnének rajta, erre ismét heteket kell várni. Ha már az ajánlatkérési fázisban lassan kapjuk meg a leveleket, szintén érdemes tovább keresni, még ha olcsónak is tűnnek az áraik alapján.

Weboldal és weboldal különbsége

Fontos kiemelni, hogy nincs olyan, hogy minden weboldal x forintba kerülne. Meghatározza az árat, hogy hány oldalunk, aloldalunk lesz, szeretnénk-e blogot, hírlevél feliratkozási rendszert. Csak egy sima webshopot szeretnénk utalásos fizetéssel, vagy egy komplett webáruházat 4 nyelven, Európa szintű elérhetőséggel, több nyelven, több fizetési kapuval, kártyás fizetéssel, különböző szállítási módokkal. Hatalmas árkülönbség van honlap és honlap között. Viszont szintén nagy a különbség a szemmel nem látható dolgokban, például:

  • Keresőoptimalizálás: ha megtörténik egyáltalán, akkor mi alapján? Kulcsszókutatással, vagy esetleg csak a honlap szövegét másolják, esetleg az ügyféltől kérik be?
  • Design: részletesen átgondolt, egyedi grafikai elemekkel, vagy csak online Word fájl? Esetleg csak egy bárki számára beszerezhető sablon kitöltése történt meg?
  • Stock fotók: a jogtiszta képek használata elengedhetetlen a büntetések elkerülése érdekében. A honlapkészítő cég valóban jogtiszta képeket használ? Egy ezerszer látott ingyenes fényképet használnak, vagy esetleg egy fizetős oldalról szerzik be nekünk, így nem kell félni attól, hogy mindenkinek a honlapján, Facebook oldalán ez jelenik meg?
  • Megtörténik a honlap gyorsítása? A képek megfelelően kerülnek optimalizálásra?
  • Biztonsági bővítményt is tesznek fel az oldalunkra, mely megnehezíti a kártékony robotok munkáját?
  • A Google statisztikai eszközeit integrálják a honlapunkhoz, hogy információt kaphassunk a látogatókról, azok viselkedéséről?
  • Ha bármilyen egyedi igényünk lesz, akkor a weboldalkészítő megoldja nekünk, vagy csak megkapjuk, hogy „azt nem lehet”?

Ezen kívül sokáig lehetne folytatni a kérdéseket, amire minden céges weboldal készítés előtt álló vállalkozásnak fel kellene készülnie. Érdemes átgondolni, hogy pontosan mit szeretnénk és utána ugyanarra a tartalomra bekérni az árajánlatokat, így nem ér meglepetés, ha csak egy honlapot kértünk, de az mégsem olyan lesz, mely cégünk érdekeit szolgálja.

Honlapkészítés

Amennyiben egy modern, marketing szempontoknak is megfelelő céges weboldalra van szüksége, kérjen tőlünk ajánlatot az office@zkdesign.hu e-mail címen!

Kövessen minket a Facebookon is!