Logótervezés

A logó meghatározó szerepet játszik a cég arculatának kialakításában és kommunikációjában. Az arculati elemek között- például a név, a színek, a betűtípus és a design – a logó az egyik legfontosabb, ezért érdemes kiemelten foglalkozni a logótervezés folyamatával.

Egy jól megtervezett logó segít kiemelni a céget a versenytársak közül és azonnal felismerhetővé teszi a vállalatot a fogyasztók számára. Ez a megkülönböztetés és egyértelmű azonosítás kulcsfontosságú lehet a cég fejlődésében.

A logó használata a vállalat marketingkommunikációjához is hozzájárul. A logó megjelenhet a céges weboldalon, a termékeken, az üzleti kártyákon és az egyéb marketinganyagokon is. Egy tudatosan kialakított logó egyértelmű és összefüggő üzenetet közvetít a fogyasztóknak, amely segíthet a cég imázsának erősítésében.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a logó egy nagyon hasznos eszköz a cégek számára, amely megkönnyíti a vállalat felismerhetőségét, azonosíthatóságát, erősíti az imázsát és segíti a marketingkommunikációt is.

A logótervezés lépései

A logótervezés folyamata általában több lépésből áll. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabbakat:

 1. Belső kutatás: A tervezőnek meg kell ismernie a vállalatot, annak történetét, értékeit és céljait, hogy meg tudja határozni a logótervezés irányát.
 2. Konkurencia elemzése: A tervezőnek fel kell mérnie, hogy a versenytársak milyen logóval rendelkeznek, így megfelelően tudja megtervezni és kifejezni a más cégtől való megkülönböztetést.
 3. Inspirálódás: A tervezőnek inspirációt kell gyűjtenie a logóhoz, amely magában foglalhatja a színeket, formákat, betűtípusokat és egyéb grafikai elemeket.
 4. Vázlatok készítése: A logótervező több különböző logóvázlatot készít, amelyek különböző stílusokból,  színekből és formákból állnak.
 5. Választás és finomítás: A vállalat képviselői kiválasztják a legjobb logóvázlatot, majd finomításokat kérhetnek. A tervező ehhez mérten pontosítja a vázlatot, és készít egy végleges logót.
 6. Jóváhagyás: Ha minden rendben van, a logó jóváhagyásra kerül. Ezután készülnek el a végleges exportok a különböző felhasználási lehetőségeknek megfelelően.
 7. Arculati kézikönyv: Igény szerint a logótervező dokumentálja a logót, beleértve a színeket, betűtípusokat és a tervezési elemeket, hogy biztosítani tudja a konzisztens megjelenést minden platformon és felületen.

A fenti lépéseket követve a logótervező egy olyan logót tud készíteni, amely megfelel a vállalat arculati követelményeinek, könnyen beazonosíthatóvá és egyedivé téve a céget.

Milyen egy jó logó?

A logó az egyik legfontosabb arculati elem egy vállalkozás számára, hiszen az a szerepe, hogy azonnal felkeltse a figyelmet és felismerhetővé tegye a céget. A jó logó számos tulajdonsággal rendelkezik:

 • Egyszerű: Egy jó logó egyszerű és letisztult, könnyen felismerhető formákkal és betűtípusokkal rendelkezik, amely segíti a cég azonnali azonosíthatóságát.
 • Egyedi: Fontos, hogy azonnal elhatárolható legyen a versenytársak logóitól.
 • Időtálló: Modern és jól megtervezett, így hosszútávon is használható marad.
 • Skálázható: A jó logó különböző méretű felületeken is jól látható és olvasható.
 • Alkalmazkodó: A jól megtervezett logó különböző felületeken és színekben is jól használható.
 • Releváns: Kapcsolódik a céghez és annak értékeihez, így segíti az üzenet közvetítését és a könnyű beazonosítást.
 • Emlékezetes: A jó logó egyszerű, de emlékezetes! Ezáltal könnyen felidézhető a fogyasztók számára.

Ha a logótervezés során ezekre az elemekre összpontosít, akkor létre tud hozni egy ideális logót, amely meghatározza a vállalkozása arculatát és imázsát, valamint hosszútávon használható marad.

Mi történik, ha a cégének nincs logója?

Ha egy cégnek nincs logója, az jelentős hátrányokkal járhat. Összegyűjtöttünk párat:

 • Nem azonosítható: A logó nélküli cég nehezebben azonosítható és nehéz megkülönböztetni a versenytársaitól. Ezzel jelentősen csökkenti az esélyét, hogy a fogyasztók felismerjék és azonosítsák a vállalkozását.
 • Bizalmatlanság: A logó hiánya esetleg azt sugallhatja a fogyasztóknak, hogy a vállalkozása nincs megfelelően megalapozva, vagy nem fordít kellő figyelmet az arculatára. Ez akár bizalmatlanságot is kelthet a vásárlókban.
 • Marketingkommunikáció nehézségei: A logó nélküli vállalkozásnak nehéz lehet hatékonyan kommunikálnia az üzeneteit és az értékeit, mivel nincs olyan arculati elem, amely segítségével azonnal felismerhető lenne.
 • Elmulasztott marketing lehetőségek: Logó nélkül nem tudja jól felépíteni az arculatát és márkáját, így elveszíti a hatékony kommunikációs lehetőségeit a fogyasztók felé.
 • Professzionális megjelenés hiánya: A logóval nem rendelkező vállalkozásnak nincs olyan arculati eleme, amely professzionális megjelenését biztosítaná, ezért hátrányba kerülhet a versenytársakkal szemben.

A fent felsoroltak alapján az egyik legfontosabb teendő a vállalkozások számára, hogy megbízható, professzionális logót tervezzenek meg, amely segíti a felismerhetőségét és azonosíthatóságot, amellett, hogy hozzájárul az üzleti sikerhez is.

Néhány logótervezési munkánk

Logótervezés
Logótervezés, logo készítés
logo tervezés