Az utóbbi években több alkalommal is találkoztunk ugyanazzal a történettel a honlapkészítés esetén használt fotókkal kapcsolatban. Az eset lényege, hogy egy cég weboldalt készíttetett és a megfelelő design érdekében természetesen fényképeket is felhasználtak a kialakításnál. A történet szempontjából nem fontos, hogy ki adta a képet, az ügyfél, vagy a honlapkészítő, de ahogy telt az idő, egyszer csak bejelentkezett egy német ügyvédi iroda, a jogosulatlan fényképhasználatért 5.000 eurót követelve. Kiderült, hogy mégsem volt ingyenes a felhasznált kép, a követelés pedig a szerzői jog megsértése miatt teljesen valós volt.

Ahhoz, hogy ne kerülhessünk ilyen helyzetbe, a következőket tehetjük:

Ingyenes stock fotók használata honlapkészítés esetén

Számos olyan oldal létezik, melyről letölthetjük a képeket, illetve fel is használhatjuk ezeket anélkül, hogy fizetnünk kellene értük. Például a pexels.com oldalról letöltött fotókat teljesen szabadon használhatjuk. Mivel ezekről az ingyenes weboldalakról sokan tudnak, így nagyon sokan használják ezeket honlapjukhoz, Facebook oldalukra, különböző reklám anyagaikba. Ennek eredménye, hogy vannak olyan stock fotók, melyek már a könyökünkön jönnek ki, naponta többször látjuk különböző cégeknél, különböző felületeken. Két példa:

Fontos kiemelni, hogy az oldalakon minden esetben nézzük meg a licenc részt, hiszen ebben kerül pontosan leírásra, hogy miként használhatjuk ezeket magán vagy céges weboldal készítés esetén. Vannak teljesen ingyenesek, olyanok is, ahol a kép készítőjét kötelező megjelölni, de akad olyan is, melynek a személyes használata nincs korlátozva, de a cégünk anyagaihoz már nem használhatjuk.

Fizetős stock fotók használata weboldalunkhoz

A másik lehetőség, hogy a céges weboldal készítés (vagy bármilyen grafikai tervezés) esetén megvásároljuk a szükséges képeket, a legnépszerűbb oldalakról:

https://hu.123rf.com/

https://www.shutterstock.com/

https://stock.adobe.com/

Itt nagyon egyszerű a képlet, megvesszük a képeket, kifizetjük és használhatjuk weboldalunkhoz, marketing anyagainkhoz.

Honlapkészítés a ZK Design-nál

Abban az esetben, ha mi végezzük a grafikai tervezést, vagy a honlapot mi készítjük el, akkor a

jogtiszta képeket ingyenesen biztosítjuk megrendelőinknek.

A stock fotókat biztosító szolgáltatóval kötött szerződésünk keretében felhasználhatjuk a képeket saját munkáinkhoz, viszont magukat a képeket nem értékesíthetjük tovább, nem kerülhet harmadik fél tulajdonába maga a kép. Ennek eredményeképpen az általunk készített honlapok esetén nem fordulhat elő a kezdetben leírt probléma, az ügyfélnek nem kell több tízezer forintot kiadnia jogtiszta anyagokra, viszont a fotókat ügyfeleink már nem használhatják fel a továbbiakban más projektekhez.

Ezzel a megoldással nem csak jogtiszta képekhez jut honlap vagy grafikai projektjei során, de sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy a felhasznált képekkel máshol is találkozzon Ön vagy ügyfele!

 

Kövessen minket a Facebookon is!